Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Megbánjuk még a rezsicsökkentést, mint amelyik macska kilenc
  2013-11-08 12:32:09, péntek
 
 
A rezsi olcsóbb, az étel, ital jóval drágább lesz jövőre
Jankovics Soma2013. 11. 08. 06:55

Négy évtizede nem volt ilyen lassú a drágulás üteme, de ez nem jelenti azt, hogy minden termék és szolgáltatás ára lecövekelt volna. A rossz termés sok élelmiszert megdrágít, és a húsok közül is csak a disznónak lesz alacsonyabb az áfája. Drágább lehet a jogosítvány és a nyelvtudás megszerzése, de megúszhatjuk a készpénzfelvétel díját, és még a temetés is ingyen lesz annak, aki hajlandó ásni.

A csoki a rossz kakaótermés miatt lesz drágább
Forrás: AFP/Brian Smialowski

,,Mi is befejeztük a paprika és egyéb zöldségek termelését 40 év után. De annyi mindig lesz, ami saját szükségletre kell" - írta egy fűszerpaprika-termelő kommentelőnk a Nyakunkon a paprikapánik című cikkünkhöz, mondandóját sok felkiáltójellel és dupla szomorú hangulatjellel nyomatékosítva.

Ő azon kevesek egyike, akiknek nem kell aggódnia a várhatóan jelentős áremelkedés miatt. A Szabad Föld cikke szerint csupán 3000 tonna fűszerpaprika termett az idén Magyarországon, amely a hazai fogyasztás felét tudja fedezni. Azon túl, hogy így exportra se igen jut, és sok kínai és spanyol paprikát kell importálni, azt is eredményezi, hogy komoly áremelkedésre lehet számítani. A lap által megszólaltatott ágazati szakemberek szerint 10 százalékos drágulás is lehetséges.

Az infláció a rezsicsökkentés miatt alacsony, összességében négy évtizede a leglassabban emelkednek az árak, de ez nem azt jelenti, hogy egyes termékek ne drágulnának az átlagnál jobban. Összegyűjtöttük, hogy mire lehet számítani a következő hónapokban, mely termékek drágulnak, melyek lesznek olcsóbbak.
Luxuskakaó

Az élelmiszer árát erősen befolyásolja az időjárás alakulása. A tavaszi havazás és nyár eleji hideg nem tett jót a paprika fejlődésének, ezért a szokásosnál kevesebb termett. Hasonló a helyzet a burgonyával, amely idén eleve extrém módon drágult, és a kilátások is rendkívül rosszak. Tavaly szeptemberben a krumpli kilónkénti átlagára 100 forint volt a boltokban, idén szeptemberben pedig 160 forintra szökött fel a rossz termés miatt. Az idei aszályos nyári hónapok eredménye pedig az lehet, hogy már tél végére elfogy a magyar burgonya.

Keserves hónapok várnak Gombóc Artúrra is, kivéve, ha már jó előre bespájzolt a csokoládéból. A paprika és burgonya mellett a kakaóbab is gyér termést hozott, ami nem jelent mást, mint az árak emelkedését. A kakaóvaj ára 60 százalékkal emelkedett egy év alatt, ez pedig a csokoládéba is átszivárog: minél több a csokiban a kakaó, annál inkább.

A habos kakaó szerelmesei duplán pórul járhatnak, mivel a kakaón kívül a tej ára is a szokásosnál jobban emelkedhet. A Tej Terméktanács augusztusban már jelezte, hogy a világpiacon kialakult túlkereslet miatt 6-9 hónapon belül megjelenik a bolti árakban az, hogy emelkednek a felvásárlási árak. A tavaly augusztusi 79 forintos felvásárlási ár 100 forint közelébe emelkedett, ez pedig a bolti árakat is egyre feljebb szorítja.
Elisszák a bort

Amíg a gyerek a vacsoránál a drágább kakaót szürcsöli, addig a szülők se ússzák meg olcsón napi deci borukat. Sőt a helyzet annyira válságos, hogy a Morgan Stanley elemzése szerint 2012-ben kevesebb bort sikerült termelniük a világ borászainak, mint amennyit az emberek elfogyasztottak. Ezt nemcsak az okozza, hogy 2006 óta 3000 négyzetkilométernyi szőlő tűnt el a földről, de az is, hogy főleg az Egyesült Államokban és Kínában egyre többen boroznak. Ha étteremben akarjuk elfogyasztani a pohár bort, legalább az vigaszt nyújthat, hogy a háttérben játszó zongorista vagy cigányzenész jobban jár, mivel az élő háttérzene jogdíja a felére csökken.

Hónapokig csatáztak az érdekelt felek, hogy csökkenjen vagy ne csökkenjen a hús áfája. Végül csütörtökön eldőlt, hogy az élő- és a félsertés általános forgalmi adója 5 százalékra csökken a jelenlegi 27 százalékról. A baromfit és a marhát továbbra is 27 százalékos adó sújtja.

Abban se lehetünk biztosak, hogy a sertés adókönnyítése után a boltban is olcsóbb lesz a hús, könnyen előfordulhat, hogy az ágazat szereplői az áfacsökkentésre támogatásként tekintenek majd. Az adócsökkentés miatt keletkező több tízmilliárd forintból korszerűsítenék a feldolgozóipart, növelnék a versenyképességet. Ugyanakkor a Fidesz képviselői korábban úgy nyilatkoztak, hogy csak akkor mennek bele az adócsökkentésbe, ha azután olcsóbban juthatunk húshoz.
Olcsóbb ATM, drágább bank

Januártól jön egy változás, amely elvileg segíthetne olcsóbbá tenni a bolti cikkeket, a gyakorlatban azonban nehezen kiszámítható a tényleges hatása.

Januártól felső korlátot szabnak a kártyás bolti vásárlások után fizetendő jutaléknak (úgynevezett interchange díj), amelyet a kártyakibocsátó bank és a kereskedő bankja közötti forgalomra vetnek ki. Ez a bankok bevételét csökkenti, de jó a boltoknak, amelyek a változásnak köszönhetően megtehetik, hogy az áraikat csökkentik, vagy lassabban emelik - de akár le is nyelhetik a többletet. A kártyás díjat egységesen 0,2 százalékban határozzák meg, hitelkártyák esetében 0,3 százalékban. A piacvezető MasterCard a Portfólió szerint átlagosan 0,6 százalékot alkalmazott díjként eddig, így a csökkentés esetükben jelentősnek számít.

A bankadó, a végtörlesztés, de legfőképpen a tranzakciós illeték brutális drágulást hozott. 2010 eleje óta közel 70 százalékkal drágább a bankhasználat, ennek nagy részét az átutalásokra és készpénzfelvételre kivetett illeték okozta. Utóbbi miatt a kormány februárra ígérte, hogy bevezeti a havi két ingyenes készpénzfelvételt az átlagjövedelem mértékéig. Ennek igénybevételéhez sorba kellene majd állni a bankfiókokban, de sokak számára jelenthet némi megtakarítást havonta. Aki 150 ezer forintos fizetését egyszerre kivette az ATM-ből, 900 forintot fizetett ezért, vagyis több mint 10 ezer forintjába kerül egy évben a bankhasználat - még ha a felvételen kívül mást nem is csinál.

A bankoknak azonban az ingyenes felvétel után is kell adózniuk (felső korlát nélkül 6 ezreléket), ezt a veszteséget tehát szinte biztosan az egyéb díjakon keresztül valahogyan át fogják terhelni az ügyfelekre, ahogy a bankadót, a végtörlesztést és a tranzakciós illetéket is átterhelték.
A tudás érték

Novembertől él a második rezsicsökkentés, amellyel már 20 százalékot faragott a kormány a gáz, az áram és a távfűtés árából.

A kézivezérelt árak azonban nem állnak meg itt. Januártól lehet igénybe venni az úgynevezett szociális temetést, amely azt jelenti, hogy az állam ingyen biztosítja a koporsót, urnát, sírjelet, az önkormányzat pedig a sírhelyet, feltéve, hogy a család elintézi a sírásást.

Közvetlenül nem szabályozott árakkal dolgoznak ugyan az oktatóintézmények, de a kormány szabályozásai mégis kedvezőtlenül érinthetik mind a nyelviskolák, mind az autós iskolák diákjait. A szeptember 1-jével életbe lépett felnőttképzési törvény és az ehhez párosuló rendeletek a Nyelvtudásért Egyesület szerint sok nyelviskolát kiszorítanak a piacról, aminek az eredménye a drágább nyelvtanulás lesz - bár a kormány ezt vitatja.

A jogosítvány megszerzése pedig azért lehet drágább, mert kötelezővé vált a minimum 580 levezetett kilométer, amelyet az eddigi minimum 30 órában nagyon nehéz megtenni, tehát jó eséllyel pluszórákra lesz szükség, amelyeket természetesen a diák fizet meg.

http://www.origo.hu/gazdasag/gazdasag-plusz/20131106-mi-lesz-olcsobb-mi-lesz-drag abb.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: igénybevételéhez, készpénzfelvétel, rezsicsökkentés, megszólaltatott, felkiáltójellel, elfogyasztottak, kártyakibocsátó, összegyűjtöttük, korszerűsítenék, áfacsökkentésre, feldolgozóipart, adócsökkentésbe, felnőttképzési, végtörlesztést, átlagjövedelem, hangulatjellel, magyarországon, nyomatékosítva, adócsökkentés, bankfiókokban, bankhasználat, megtakarítást, összességében, végtörlesztés, elfogyasztani, fűszerpaprika, adókönnyítése, áremelkedésre, támogatásként, nyelvtudásért, kedvezőtlenül, szabályozásai, szeptemberben, természetesen, köszönhetően, nyelviskolák, rezsi olcsóbb, drágulás üteme, rossz termés, húsok közül, disznónak lesz, nyelvtudás megszerzése, készpénzfelvétel díját, rossz kakaótermés, paprikapánik című, várhatóan jelentős, idén Magyarországon, hazai fogyasztás, rezsicsökkentés miatt, leglassabban emelkednek, átlagnál jobban, következő hónapokban, Jankovics Soma2013, Brian Smialowski, Szabad Föld, Gombóc Artúrra, Morgan Stanley, Egyesült Államokban, Olcsóbb ATM, Nyelvtudásért Egyesület,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Bizonyos kulturális szint nélk...  Nehezen engedem  Ma  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam Krisztinától  Zilahy Lajos gondolata  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gondolatok az életről és szere...  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam  Esti kép  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  György napra  Egyszerűen  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam  William Shakespeare idézet  A világnak égető szüksége van ...  Paul David Tripp Április 25  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gaál Viktor gondolata  Pillangó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az embernek a társa: hiányzik.  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  György napra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Sirató  Alakot vált...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Naplemente  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam  Ma  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ünnepelj csak  Emlék  A föld szépségéért  Beney Zsuzsa - Sirató  Minden gyerek jó.  Szent György napi hiedelmek, s...  Próbálkozni kell ahhoz,  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjt  Gárdonyi Géza - Április végén  Beney Zsuzsa  Beney Zsuzsa - Álom  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Messziről jött ember  Szép estét kedves látogatóimna...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam  Különös!  Paul David Tripp Április 25  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Föld napja április 22  A Gömb  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  A keserű igazság  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ... 
Bejegyzés Címkék
rezsi olcsóbb, drágulás üteme, rossz termés, húsok közül, disznónak lesz, nyelvtudás megszerzése, készpénzfelvétel díját, rossz kakaótermés, paprikapánik című, várhatóan jelentős, idén Magyarországon, hazai fogyasztás, rezsicsökkentés miatt, leglassabban emelkednek, átlagnál jobban, következő hónapokban, élelmiszer árát, időjárás alakulása, tavaszi havazás, paprika fejlődésének, szokásosnál kevesebb, krumpli kilónkénti, idei aszályos, magyar burgonya, árak emelkedését, habos kakaó, kakaón kívül, szokásosnál jobban, világpiacon kialakult, bolti árakban, felvásárlási árak, tavaly augusztusi, bolti árakat, drágább kakaót, helyzet annyira, világ borászainak, emberek elfogyasztottak, pohár bort, vigaszt nyújthat, háttérben játszó, felére csökken, érdekelt felek, félsertés általános, marhát továbbra, sertés adókönnyítése, ágazat szereplői, áfacsökkentésre támogatásként, adócsökkentés miatt, bolti cikkeket, gyakorlatban azonban, tényleges hatása, kártyás bolti, kártyakibocsátó bank, kereskedő bankja, bankok bevételét, változásnak köszönhetően, áraikat csökkentik, kártyás díjat, piacvezető MasterCard, csökkentés esetükben, tranzakciós illeték, kormány februárra, átlagjövedelem mértékéig, bankhasználat &#8211, felvételen kívül, bankoknak azonban, ingyenes felvétel, veszteséget tehát, egyéb díjakon, tranzakciós illetéket, tudás érték, második rezsicsökkentés, távfűtés árából, kézivezérelt árak, úgynevezett szociális, állam ingyen, önkormányzat pedig, család elintézi, kormány szabályozásai, autós iskolák, szeptember 1-jével, ehhez párosuló, drágább nyelvtanulás, jogosítvány megszerzése, eddigi minimum, diák fizet, igénybevételéhez, készpénzfelvétel, rezsicsökkentés, megszólaltatott, felkiáltójellel, elfogyasztottak, kártyakibocsátó, összegyűjtöttük, korszerűsítenék, áfacsökkentésre, feldolgozóipart, adócsökkentésbe, felnőttképzési, végtörlesztést, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3816
  • e Hét: 18046
  • e Hónap: 29157
  • e Év: 182653
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.